Bel ons op 024 – 6777000 of mail ons: dijkmagazijn@hetnet.nl

Agenda – Steenbreek

Agenda groene Steenbreek activiteiten

 

* 3 tot 21 oktober: Operatie Steenbreek in Bibliotheek Beuningen

Vanaf maandag 3 oktober is in Bibliotheek Beuningen een informatiestand ingericht van Operatie Steenbreek Beuningen. Oktober is het nieuwe plantseizoen: aanplant krijgt voldoende regen en rust om te wortelen voordat de warmte weer komt in het voorjaar. Daarom inspireren tuin- en natuurboeken van de Bibliotheek bezoekers om tuin of straat groener te maken.  Voor bezoekers zijn er gratis krokusbollen af te halen.

* 5 oktober: Boomspiegelfeest

Begin oktober is het Nationale Boomspiegelfeest. Het Dijkmagazijn nodigt op 5 oktober kinderen en (groot)ouders uit om bij Torentje van Blanckenburgh krokusbollen te planten. Als de eerste hommels in het voorjaar uitvliegen zijn ze blij met elke krokus die ze dan vinden. Voor alle deelnemers zijn er ook bolletjes om thuis of bij een boomspiegel in de grond te stoppen.

Waalwoemi: Boomspiegelfeest, woensdag 5 oktober van 15.00-16.30 uur, startpunt Torentje van Blanckenburgh, Beuningen. Maximaal 20 kinderen, deelname gratis. (Groot)-ouders mogen gratis meedoen en krijgen ook krokusbollen. Aanmelden via dijkmagazijnbeuningen.nl/agenda/boomspiegelfeest.

* 7 oktober: Spreekuur voor al uw tuinvragen

Op vrijdag 7 oktober zullen Groei & Bloei en Het Dijkmagazijn antwoord en goede raad geven op uw concrete tuinvragen. Dit spreekuur zal plaatsvinden bij de stand in de Bibliotheek in Beuningen. U kun dan ook meteen krokusbolletjes mee naar huis nemen om in uw tuin te planten. Het spreekuur is van 9 tot 12 uur. Meer informatie: klik hier.

* 12 oktober: Waalwoemi GiGaGroen

GiGaGroen is het onderwerp van de kinderboekenweek. Dus pakt op 12 oktober de Bibliotheek Beuningen samen met Het Dijkmagazijn uit om zoveel mogelijk verschillende kleuren en geuren groen te vangen in de uiterwaarden. De resultaten zullen na afloop tentoongesteld worden in de bibliotheek. Meer informatie: klik hier.

* 17 oktober: Workshop De Levende Tuin

Het Dijkmagazijn Beuningen organiseert samen met Groei en Bloei afdeling Rijk van Nijmegen en het Land van Maas en Waal maandag 17 oktober de workshop ‘Een levende tuin maak je zelf’. Hoe voeg je groen toe aan de tuin, terwijl je toch voldoende ruimte overhoudt om lekker in de zon te zitten, en er vrienden en familie te ontvangen? Vergroenen kan al op een eenvoudige manier door kleine hoekjes aan te passen. Met de juiste plantkeuze hoeft dat niet veel onderhoudswerk op te leveren.

De workshop ‘Een levende tuin maak je zelf’ is een workshop van 1,5 uur voor iedereen met weinig tot enige tuinervaring. De deelnemers leren in deze korte inspirerende workshop hun tuin natuurlijker en diervriendelijker te maken. Op een schets van uw tuin onderzoekt u de mogelijkheden. Er worden voorbeelden aangeleverd wat er mogelijk is, en als er een keuze gemaakt is, krijgt u tips hoe u het kunt uitvoeren. Om de aanpassingen succesvol te maken krijgen deelnemers advies over succesvolle planten. En om meteen te starten is er voor iedere deelnemer plantmateriaal beschikbaar. Na de workshop hebben de deelnemers praktische handvaten om daadwerkelijk aan de slag te gaan met het vergroenen van hun tuin.

Workshop De Levende Tuin, maandag 17 oktober 19.15 uur, Locatie Het Dijkmagazijn, Dijk 41, Beuningen. Plek voor maximaal 12 deelnemers, aanmelden verplicht: dijkmagazijnbeuningen.nl/agenda/workshop-levende-tuin

* 22 oktober: uitdeelactie vlinderstruiken

Operatie Steenbreek Beuningen deelt 100 vlinderstruiken uit. Inwoners van gemeente Beuningen kunnen zich aanmelden voor een gratis exemplaar. De vlinderstruik is makkelijk op te snoeien tot een boompje en daarmee ideaal voor kleine tuinen. Het zorgt voor schaduw en het geeft volop bloemen die vlinders aantrekken.

Gratis vlinderstruiken, ophaaldagen zijn woensdag 19 okt, 9.00-12.00 en vrijdag 21 okt van 9.00-16.00 uur bij Het Dijkmagazijn. Aanmelden voor de actie: dijkmagazijnbeuningen.nl/agenda/gratis-vlinderstruiken-voor-groenere-tuinen

 


Zelf dieren masker maken

Met (klein-) kinderen de tuin te verkennen. Kruip, fladder of zoem door de tuin. Kijk met de ogen van een egel, tuinvogel of wilde bij. Wil je hier op bezoek komen of misschien zelfs wel wonen?!

Download het masker door op het plaatje te klikken!

       


Waalwoemi-activiteiten voor kinderen

Beestjes zoeken, insectenhotel maken, en veel meer. Klik hier voor de agenda.

 

 


 

Voorbije activiteiten

  • 9 april 2022: Voorjaarsmarkt Groen Weurt:  Laat je inspireren over vergroenen van je eigen tuin of straat, zoals het opvrolijken van een boomspiegel met inheemse bloemen. Ook konden kinderen aan de slag met de watertafel, om als echte watermanager ervoor te zorgen dat de stad niet overstroomt. Een markt met kraampjes en activiteiten voor jong en oud.
  • februari 2021: Cursus Wat doen we met de tuin?  Nu zo vroeg in het jaar heb je tijd om te bedenken wat je wil. En kun je in het voorjaar in je eigen tuin aan de slag! Karin Thonen van thonentuinen.nl gaf in 3 avonden uitleg over de weg naar een groene tuin. Van bodem tot erfafscheiding, van tuinwensen en klimaat, tot al dan niet gemakkelijk te onderhouden bomen en planten.
  • 4-8-11 november 2021: Cursus ‘De kunst van het tuinieren: beginnen met een (kleine) tuin’: Eindelijk een huis! En dan komt de vraag: wat moeten we met de tuin? Bij een nieuwbouwtuin komt al helemaal het een en ander kijken, maar ook een tuin bij een bestaand huis kan een opknappertje nodig hebben! In drie avonden gaf Karin Thonen van thonentuinen.nl uitleg over de aanleg en mogelijkheden voor het aanpakken van je tuin.
  • 1 september 2021: Workshop levende tuin: Gemeente Beuningen organiseerde samen met Het Dijkmagazijn en Groei en Bloei afdeling Rijk van Nijmegen en het Land van Maas en Waal de workshop ‘Een levende tuin maak je zelf’.