Bel ons op 024 – 6777000 of mail ons: dijkmagazijn@hetnet.nl

Scholen

Schooluitjes aan de Waal

 

De Beuningse uiterwaarden bieden dé plek voor een succesvol schooluitje. Er is volop afwisseling en uitdaging. Voor survivors die vuur maken met vuurstenen. Voor kunstzinnige types die beelden boetseren met zelf uitgegraven klei. Samenwerkers kunnen hutten bouwen. En wie van rust houdt, zoekt zwerfstenen. Kortom, ieder kind kan zich uitleven langs de Waal. Er is ruimte genoeg. En in de ruige natuur die tegen een stootje kan, vergroten kinderen hun eigen veerkracht. Het natuurgebied stimuleert op een vanzelfsprekende manier hun doorzettingsvermogen, samenwerkingsvermogen, creativiteit, motoriek en … rust.

Voor een indruk: filmpje1 filmpje2

Maak een keuze uit de activiteiten: 

Knotsen knutselen, groep 1/2. We maken een wandeling en zoeken een flinke tak. Daar binden we de mooie dingen aan die we in de natuur vinden. Aan het eind van de struintocht heeft ieder kind een eigen knots met natuurschatten gemaakt. 5,- per kind.

Stenen zoeken,  groep 1/8. De mooiste stenen spoelen aan. Met zoekkaarten, een stenenkist en vergrootglas kan iedereen zijn eigen vondsten verzamelen. Soms ook fossielen! 5,- per kind.

Kleien met waalklei, groep 1/8. Klei met zelf opgegraven Waalklei de mooiste potjes of beeldjes. Op een boomschijf is het mee te nemen om het thuis te laten drogen. 5,- per kind.

Klimmen en klauteren, groep 3/8. Help samen een touwen-klimparcours uit te zetten tussen de bomen. Klim tussen de touwen en bomen zonder de grond te raken. 7,50 per kind.

Hutten bouwen, groep 3/8. Verzamel takken en bladeren om een hut te bouwen, voor jezelf en je vriendjes. Alsof je in het wild woont met je eigen ‘stam’. 5,- per kind.

Oersoep op eigen vuurtje,  groep 4/8. Verzamel voor de lunch droge takken en bladeren, en leer er zelf vuur mee te maken. Het vuurtje wordt gebruikt om een (glutenvrij en vega) oersoepje te koken. Lekkerrrrrr. 5,- per kind.

Vijf dieren in de natuur, kracht en balanstraining onder leiding van een ervaren trainer, groep 5/8. Leer jezelf en je klasgenoten kennen met de oude vechtsport Tai Chi. Ervaar hoe je sterk wordt en hoe je tot rust komt op het Waalstrand. 9,- per kind.

Vuur maken, groep 6/8. Niets leuker dan zelf een fikkie stoken op het strand. Zoek dood hout en een vuursteen en maak vuur zonder lucifers. 5,- per kind.

Waterproof, groep 6/8. Maak samen aan de waterkant van de Waal dijken in miniformaat. Lukt het je om een polder aan te leggen en je voeten droog te houden? 5,- per kind.

In het kort

  • Het Dijkmagazijn organiseert graag uw schooluitje voor groepen van 25 tot 35 kinderen, van groep 1 t/m 8.
  • Kies 1 of meer activiteiten uit het aanbod. Elke activiteit duurt 1,5 tot 2 uur. De prijzen zijn per activiteit per kind. Eigen begeleiders kunnen (tot een maximum van 9) gratis meedoen.
  • Per vier kinderen is één begeleidende ouder nodig. Het Dijkmagazijn zorgt voor 1 begeleider.
  • Per dagdeel kunnen we 1 activiteit voor 1 groep begeleiden. Tijden en duur in overleg. Het Waalstrand is ook een ideale locatie om zelf spelletjes te organiseren!
  • Het Dijkmagazijn kan voor de lunch/picknick zorgen.  Kies dan de activiteit Oersoep op eigen vuurtje: kinderen koken met Het Dijkmagazijn zelf soep van verse groenten op een kampvuur. U kunt ook zelf een picknick organiseren.
  • De locatie ligt 6 kilometer ten westen van Centrum Nijmegen en is via de dijk gemakkelijk per fiets te bereiken. Er zijn fietsenstallingen, bankjes, wc en slecht weer ruimte.
  • Voor informatie en boekingen: mail Het Dijkmagazijn. Laat het weten als u speciale wensen heeft!

Uitdagend of gevaarlijk?

Veiligheid is belangrijk en een verantwoordelijkheid voor Het Dijkmagazijn en de deelnemers. Bij ontvangst van een groep krijgen kinderen en ouders/leerkrachten vooraf korte en duidelijke uitleg over de mogelijke risico’s van de Waal (niet in het water of op de kribben), de grazers (afstand houden) en open vuur (geen nylon kleding, geen blote voeten, niet lopen met brandend hout). Daarbij speciale aandacht voor de verantwoordelijkheden voor zichzelf én voor elkaar.

Begeleiders van Het Dijkmagazijn houden toezicht op de veiligheid, maar de activiteit blijft vallen onder de verantwoordelijkheid van de school. Ervaring leert dat kinderen hun verantwoordelijkheden zorgvuldig hanteren als ze geïnformeerd zijn over risico’s en er geen prestatiedruk is.

Goed-weer garantie

Voor een succesvolle dag is goed weer belangrijk. Ook bij minder mooi weer vermaken kinderen zich uitstekend op het Waalstrand. Maar wordt het te bar en te boos, dan kunt u de dag voordien (uiterlijk 12.00 uur) kosteloos de boeking verplaatsen of annuleren. Bij erg slecht weer of gevaarlijke situaties door overmacht stoppen de begeleiders van Het Dijkmagazijn de activiteiten. In dat geval krijgt u restitutie voor niet uitgevoerde onderdelen.

Fysieke, mentale en sociale vitaliteit

Natuurlijk draagt buiten spelen door alle inspanningen als rennen, takken sjouwen en klimmen bij aan de fysieke gezondheid van kinderen. Het stimuleert hun motoriek, coördinatie en evenwicht. Bovendien leren ze hun grenzen verkennen, risico’s inschatten en daar verantwoord mee omgaan. Maar buiten in de ruige natuur spelen levert ook op mentaal en sociaal vlak veel winst op. Samenwerken als je een hut bouwt, doorzettingsvermogen als het vuurtje niet meteen brandt, creativiteit en verbeeldingskracht om van takken of klei iets te maken.

De rust van natuur werkt heilzaam op de overmaat aan prikkels die kinderen ervaren in hun dagelijks sociale leven, zoals de sociale media. Het leert hen tot rust te komen en in die rust hun eigen initiatieven te verkennen en activiteiten te ondernemen, in plaats van te reageren op hun sociale omgeving. Die rust blijkt nodig voor het goed laten ontwikkelen van hun sociale karakter en moraliteit!

Meer over de positieve invloed van natuur en buiten spelen op kinderen, klik hier:

Mariana Brussoni, Risky outdoor play positively impacts children’s health: UBC study

Mark Mieras, Beetje Natuur, Grote invloed

Sherry Turkle, How Technology Affects Kids’ Social Emotional Learning

Sherry Turkle, Connected, but alone?

 

Klik in het rechtermenu voor een printversie van bovenstaande tekst.