Bel ons op 024 – 6777000 of mail ons: dijkmagazijn@hetnet.nl

Kinderdenktank

De Kinderdenktank maakt onderdeel uit van Energiek Beuningen. Kinderen uit groep 7 worden in dit project de ambassadeur voor hun eigen duurzame toekomst. Dit jaar gaan de kinderen op zoek naar hoeveel goeds er eigenlijk al gebeurd in Beuningen rondom het thema duurzaamheid. Als journalist sturen we ze op pad naar lokale bedrijven die al duurzaam denken én doen. Op deze manier laten we de kinderen met een positieve blik kijken naar hun eigen toekomst in Beuningen, in combinatie met een bedrijfsbezoek wat passend is bij de ontwikkelingen in het onderwijs, namelijk: meer doen met techniek en bedrijfsbezoeken.

Dit jaar baseren we de Kinderdenktank op het boek ‘Only Planet – Klimaatgids voor de 21 eeuw’, geschreven door Tim van Hattum, programmaleider Klimaat bij de WUR. Na het geven van een gastles over klimaat in de klas van zijn eigen kinderen, zag hij na afloop allemaal kinderen met een angstige blik in de klas zitten. Naar aanleiding hiervan heeft hij besloten om het niet meer over het doemdenken en de rampen te hebben, maar om juist te laten zien hoe we ook zouden kunnen omgaan met klimaatverandering en wat voor positiefs er allemaal al gebeurd. Hier heeft hij een boek over geschreven, waarin hij de lezer meeneemt langs 7 routes:

  1. De natuur als bondgenoot
  2. Blauw goud
  3. Een gezond en regeneratief voedselsysteem
  4. De stad van de toekomst is groen
  5. Hernieuwbare energie en groen vervoer
  6. Circulaire economie met betekenis
  7. Gezondheid, welzijn en geluk

De bedrijven die de kinderen uit Beuningen gaan bezoeken, zijn allemaal gekoppeld aan een route zoals hierboven genoemd.

We werken dit jaar samen met Yvonne van den Bend van Business Media 4 All. De begeleiding en uitvoering van het project ligt in handen van Het Dijkmagazijn.


Aftrap Kinderdenktank

Woensdag 21 juni is de Kinderdenktank 2023 begonnen! Leerlingen uit groep 7 van basisscholen het Klavervier, de Montijn, de Vuurvlinder, de Ruyter en de Dromedaris hebben een workshop journalistiek gevolgd, gegeven door Yvonne van der Bend van Business Media 4 All. Na de vakantie gaan deze leerlingen als journalist op pad, om bij bedrijven uit de regio Beuningen te achterhalen waarom deze zo vooruitstrevend bezig zijn als het gaat om aanpassingen in duurzaamheid en aan het nieuwe klimaat.